Skrevt d. 27.10-2022

Bliv klogere på hvilke sygdomme en Engelsk Bulldog er særligt disponeret for 

Den helt store fordel ved at vælge en hund af en bestemt race, der har eksisteret i mange år og som er avlet ud fra nogle bestemte standarder er, at du ved hvad du har med at gøre. Ikke kun når det kommer til udseende, men i høj grad også når det kommer til adfærd og natur. Jo bedre du kender til racen og formår at vælge en type hund, der passer bedst muligt til dig og din familie, jo større sandsynlighed er der også for at hundeejerskabet bliver en stor succes.

Dog er der også en ulempe ved at vælge racerene hunde. Hvilke er, at der kan medfølge nogle uheldige, arvelige sygdomme, som den enkelte hund er mere disponeret for end andre racer. At kende til de sygdomme der kan følge med en hunderace, som eksempelvis den engelske bulldog, er godt at have med når du er på jagt efter den helt perfekte hund. 

Sygedomme Ved Engelsk Bulldog

Er alle engelske bulldogs syge? 

Til trods for at der findes en længere liste over de arvelige sygdomme som en engelsk bulldog er særligt disponeret for, er det ikke ensbetydende med, at alle individer af racen bliver syge. Som oftest kan det være svært at se på hunden når den er hvalp, at der er problemer som med sikkerhed eller ikke vil opstå i løbet af dens liv og der er da også et stort fokus på at bringe forekomsten af de disponerede sygdomme ud af avlen, til trods for at det er svært.

Hvis forældrene har arvelige sygdomme med sig, eller endnu værre, helsøskende, så betyder det at være disponeret for en arvelig sygdom, at der er større sandsynlighed for forekomsten, men altså ikke at dette er med sikkerhed. På denne måde kan generne også føres videre fra den ene generation til den anden, uden at der er tale om syge forældre. 

Hvorfor opstår arvelige sygdomme hos hunde? 

Det er er tilfældet når der er tale om arvelige sygdomme og racespecifikke sygdomme som ses mere hos nogle bestemte racer end andre, er ikke fordi biologien lige syntes at dette var smart, men fordi at menneskene har valgt at overtage kontrollen af hvem der skulle parres med hvem. De arvelige sygdomme er opstået som følge af en mindre eller større indavl indenfor de forskellige racer, hvor af at generne er blevet en smule "overophedede" og dermed har udviklet nogle fejl der kan føre til forskellige sygdomme.

Da det er svært at se på selv voksne hunde, om de lider af en bestemt sygdom før de får deres første kuld unger, kan det også være svært at komme af med disse uheldige gener, ligesom der er tale om gener der nemt kan nedarves gennem flere generationer, inden at problemet opstår. 

En lang liste med disponerede sygdomme

Når det kommer til den engelske bulldog, så er der tale om en ret lang liste af sygdomme som denne race er særligt disponerede overfor. Først og fremmest er der på listen sygdomme som er direkte relateret til deres udseende og særligt det kortere snudeparti og selvkuperede hale, men der er også andre sygdomme som særligt opstår hos den engelske bulldog, i højere grad end det ses hos andre racer. 

Tendens til svamp i hudfolderne 

En engelsk bulldog har lidt flere folder i huden end hvad der gør sig gældende for andre racer og derfor er der også lidt flere hensyn at tage, hvis ikke at disse skal blive et egentligt problem. Hvis ikke at de mange folder hos hunden holdes rene og så tørre som det nu kan lade sig gøre, så er der en tendens til at der opstår svamp i huden, hvor der også hurtigt tilstøder bakterier dertil, der kan give sår og hudløshed, der kan blive ret smertefuldt for hunden, såfremt det ikke behandles. 

Engelsk Bulldog Sygedomme

Brachycephalt syndrom

Brachycephalt syndrom er det der opstår, når snudepartiet på hunden forkortes, uden at den tilhørende bløde gane bagerst i munden gør det. Således er der ikke helt plads til det hele, når kraniet er mindre end det burde være og dermed sidder det ret meget i vejen for hundens vejrtrækning. Derfor vil mange engelske bulldogs være disponeret for lige præcis denne sygdom, hvor vejrtrækningen bliver en gene for hunden og hvor den samtidig også formår at ilte blodet mindre end hvad der er nødvendigt. 

 Det er muligt at operere sig til en hund uden brachycephalt syndrom, men ellers er der særligt forholdsregler der skal gøres i forhold til motionering og pauser i løbet af dagen, ligesom det må forventes at der her er tale om en hund der sover mere end andre racer uden et forkortet snudeparti. 

Varmefølsomhed

Grundet den korte snuder, hvor hunde mest af alt kommer af med deres overskydende varme, frem for gennem huden som det blandt andet gør sig gældende for os mennesker, har den engelske bulldog tendens til at have svært ved at håndtere varmen. Dette er især noget der skal tages alvorligt om sommeren, hvor det er vigtigt at der er adgang til skygge døgnet rundt og at der er rigeligt med vand til stede, for at der ikke opstår overophedning. 

Cherru eyes

Cherry eyes er endnu end af de sygdomme der opstår som følge af det forkortede snudeparti der ses hos den engelske bulldog. Der er her tale om en medfødt lidelse, som du oftest vil kunne fornemme tilstedeværelsen af, allerede når hunden er hvalp. Her vil det være den sene der holder det tredje øje på plads der er slapt og hunden vil derfor have tendens til at trække en ekstra lyserød hinde ind over det normale synsklare øje. Det er dog muligt at operere tårekanalen og det tredje øje på plads igen, så hunden ikke får fremtidige gener af dette. 

Sammenvoksede ryghvirvler

En af de problemer som mange engelske bulldogs og lignende racer med selvkuperede haler har, er sammenvoksede ryghvirvler og halehvirvler. Måske har du endda lagt mærke til, at en engelsk bulldog slet ikke kan logre, men i stedet bruger hele bagparten. Lidelsen kaldes hemivertebra og kan give skævheder og spændinger i særligt bagpartiet, som kan være en gene for hunden, både i bevægelse og når den er i ro. Ved at give fysioterapeutisk og afspændende behandling, kan det dog holdes nede i de fleste tilfælde.